top of page

Hva er et forretningssystem?

Med forretningssystemer mener vi alle IT systemer som brukes av en bedrift til logistikk, salg, innkjÞp, produksjon, regnskap, grunndatahÄndtering, personalstyring osv.

Det kan vĂŠre et ERP systemer som samler flere av disse prosessene under et program (f.eks SAP, Visma, IFS), et POS system ute i en butikk eller lĂžsningene bak en nettbutikk.
Ofte bestÄr en bedrifts systemer i sum av IT lÞsninger man har tatt i bruk gjennom en Ärrekke med ekspansjoner og endringer i oppgaver og virksomhet.

 

Hvorfor trenger man nytt system?

Det er mange Ă„rsaker til at en bedrift har behov for Ă„ bytte hele eller deler av sitt forretningssystem. Ofte bestĂ„r en bedrifts forretningssystemer som summen av systemer akkumulert over tid etter hvert som bedriften har ekspandert og behov har endret seg. Dette har fĂžrt til en portefĂžlje av systemer som ikke er integrert med hverandre, data deles ikke mellom systemer og arbeidsprosesser, og man har opparbeidet seg mange manuelle rutiner for Ă„ kompensere for manglende tilgang pĂ„ delt informasjon mellom systemer. For eksempel deles ikke grunndata fra logistikksystemene til butikksystem, eller man har ikke direkte tilgang pĂ„ transaksjonsdata til regnskapssystemer osv.

Generelle behov for oppgradering, manglende funksjonalitet eller tekniske muligheter er andre normale Ärsaker til behov for nytt system.
For en bedrift i vekst er det ikke unormalt Ă„ vokse ut av eksisterende systemer. Transaksjonsmengden kan rett og slett bli stĂžrre en det nĂ„vĂŠrende system takler – og systemet blir flaskehalsen i virksomhetene og forhindrer videre vekst.

OppkjĂžp og fusjoner medfĂžrer fort deler av organisasjonen pĂ„ forskjellig systemplattform og konsolidering blir en utfordring.  Man blir sittende uten dekkende styringsverktĂžy.
Behov for systemforbedring meldes gjerne fra medarbeiderne pÄ en avdeling ut i fra et Þnske om Ä kunne lette sine arbeidsoppgaver, eller at bedriften ser behovet for effektivisering av enkelte forretningsprosesser.

Uansett Ärsak til Þnske om forbedring sÄ vil en bedrifts behov for effektivisering eller ekspansjon ofte falle tilbake pÄ tydelige behov for systemendringer.

 

Hva kjennetegner et bra forretningssystem?

Uansett hvilket system man velger sÄ er den viktigste faktoren at systemet er bygd pÄ en solid grunnmur. Med det menes at forretningsprosessene er forankret og vedlikeholdt pÄ at sÄ lavt nivÄ i systemstrukturen som mulig, samt at man bygger system med mulighet for trygg ekspansjon og utvidelser.

Veldig ofte er man i den situasjonen at man sitter med et system som pĂ„ et tidspunkt i bedriftens historie stod pĂ„ en solid grunnmur som standard software – men over tid har man gjort spesialtilpasninger, lagt til 3. parts software, eller unnlatt Ă„ vedlikeholde og oppgradere grunnsystem.
Man kan se for seg at man bygger et hus i to etasjer pĂ„ en grunnmur skalert til Ă„ bĂŠre dette, men etter en stund har andre etasje behov for utvidelser og man bygger kun pĂ„, med ny eller tilpasset funksjonalitet, utover fra den etasjen.  Etter en stund vil tilbygget begynne Ă„ sige, og med fare for Ă„ knekke av sĂ„ stĂžtter man opp sĂ„ godt man kan med pĂ„ler fra bakken.

Dette kan holde en stund, men fortsetter man Ă„ bygge pĂ„ kommer man til det punkt, hvor bygget er sĂ„ vaklevorent, at man til slutt innser at man mĂ„ bygge nytt hus, med stĂžrre grunnflate, fra grunnmur og hele veien opp.

 

Hva er fundamentene i et godt system:

Grunndata.

Kvalitet og kontroll pÄ grunndata, som for eksempel produkt-, leverandÞr-, kunde- og ansattdata, er en forutsetning for Ä lykkes med et hvert forretningssystem. MÄlet er Ä oppnÄ en lÞsning hvor grunndata er felles og kan nÄs fra flere kilder.
For i dagens systemlandskap opererer bÄde ansatte, kunder og samarbeidspartnere pÄ mange flere flater en tidligere.
Kunder skal kunne nĂ„ deg bĂ„de via nett, mobile applikasjoner og EDI, leverandĂžrer krever integrasjon mens ansatte skal kunne jobbe via flere typer terminaler en fĂžr – nĂ„ som ogsĂ„ smartphones og tablets har entret arbeidshverdagen permanent.
Dette stiller krav til videreutvikling av eksisterende forretningsapplikasjoner og det faller raskt tilbake pĂ„ tilgang til grunndata.

Et annet aspekt er hvem som eier grunndata. Hvilken prosess, avdeling og brukere eier og vedlikeholder de forskjellige grunndata? Hvilke personer har ansvaret for Ă„ opprette kunder og leverandĂžrer?
Dersom flere systemer, selskaper og prosesser skal kunne dele samme data blir eierskapet og kravet til vedlikehold ogsĂ„ strengere – men gevinsten blir til gjengjeld stĂžrre.
Derfor skal man i valg av system vÊre bevist pÄ systemets funksjonalitet rundt kvalitet og input av grunndata. Tilgangsstyring og workflows for kvalitetskontroll pÄ data kan vÊre viktige kriterier som ikke tidligere er hensyntatt i dagens prosess og system.
Dersom eksisterende forretningssystem ikke har god stÞtte for deling av data, kan det vÊre aktuelt Ä flytte hÄndtering av grunndata over i nye systemer som lettere lar seg integrere. Et CRM system hÄndterer kunder mens et PIM system (Product Information Management) hÄndterer produkt- og artikkeldata.

Man skal ogsÄ tenke pÄ i hvilken grad man automatisk kan vedlikeholde grunndata. Det kan ligge stor gevinst i Ä begrense manuelt vedlikehold gjennom Ä bruke transaksjonsdata til Ä automatisere oppdatering og vedlikehold av statuskoder og andre grunndata felt.
Ved definerte forretningsregler kan f.eks. transaksjonshistorikk og ordrevolum i kombinasjon vÊre med pÄ Ä vedlikeholde A og B kunder.
Slike muligheter er viktig Ă„ se etter i valg av system.

 

Integrasjoner

BÄde ved et nyinstallert ERP system, som dekker mange prosesser, eller ved oppgradering og utvidelser av eksisterende systemlandskap, sÄ er nÞkkelen til suksess evnen til Ä hÄndtere integrasjoner pÄ tvers av egne systemer og prosesser. I tillegg kan man ha behov for Ä integrere seg eksternt med kunder, leverandÞrer, logistikkpartnere eller bank.
Systemer fra forskjellige epoker og versjoner kan by pÄ varierende nivÄ av lÞsninger, men som regel har man mulighet til Ä trekke ut og importere data fra de fleste systemer.

Behovet for Ä kunne integrere data mellom fremmede systemer har ogsÄ drevet frem utvikling av egne nÞytrale produkter for Ä bistÄ nettopp med dette (slik som f.eks. WebSphere Cast Iron fra IBM)

Dersom man ikke er pÄpasselig med integrasjonene kan disse i seg selv bli en belastning for systemlandskapet og det er derfor viktig Ä passe pÄ Ä fÄ sÄ tynne integrasjoner som mulig.
Med det menes Ă„ utveksle sĂ„ lite data som mulig mellom system, fordi dataene ligger lagret ett sted og kan nĂ„s og leses derfra. Alternativet er synkronisering av data, hvor data mĂ„ repliseres fra system til system. Dette er noen ganger nĂždvendig dersom man har behov for Ă„ ha forretningslogikk liggende i begge systemer – men da oppstĂ„r ogsĂ„ faren for avvik i data, og vedlikeholdet kan bli noe mer krevende.
Man skal ogsÄ vÊre pÄpasselig i valg av teknologi og format nÄr det gjelder integrasjoner. Man skal velge vanlige standarder for utveksling av data, hvor kompetanse er lett tilgjengelig, og vÊre obs pÄ systemer med proprietÊre lÞsninger for datautveksling.

Ansvar for integrasjoner er ogsĂ„ en utfordring. Dersom flere individuelle systemleverandĂžrer er pĂ„ banen, hvem er ansvarlig for integrasjonen dem i mellom? De er alle ansvarlig for grensesnittet inn mot sitt eget system – men koordineringen av helheten bĂžr kanskje overlates til en nĂžytral part.
Hvor driften av integrasjonen skal sitte i organisasjonen er ogsĂ„ et aspekt som bĂžr vurderes nĂžye – spesielt fĂžr det settes ut pĂ„ ekstern drift.

 

Forretningslogikk

Et annet og meget viktig aspekt er hvor man legger forretningslogikken.
Hvilket applikasjonslag den ligger i kan vÊre utslagsgivende for graden av effektivitetsgevinst pÄ tvers av prosesser.

Som eksempel kan man tenke seg at dersom kampanjepriser pÄ produkter legges inn og vedlikeholdes i en applikasjon i front av salgsprosessen, slik som rett i et POS system eller direkte i en nettbutikk, sÄ blir det vanskelig Ä gjenbruke disse prisdataene i for eksempel et CRM system, under produksjon av markedsfÞringsmateriell eller andre prosesser.
Det er veldig vanlig at kampanjepriser mailes mellom aktÞrer i de forskjellige prosesser, og alle som har jobbet med annonseproduksjon vil vite litt om maset det er med Ä fÄ verifisert priser hos produktansvarlig fÞr deadline pÄ annonsen.

Bedrifter med en multikanalstrategi og tilstedevĂŠrelse vil ha ekstra gevinst ved Ă„ kunne samle forretningslogikk og grunndata sentralt, med mulighet for de respektive kanaler og systemer tilgang til disse.

 

Standard

Ved valg av nytt system sÄ skal man se til at systemets standardlÞsninger dekker bedriftens behov.
Ofte utvikles det mye skreddersÞm pÄ en lÞsning for Ä tilpasse den til bedriftens prosesser og behov, men med tanke pÄ lifecycle cost kan dette over tid bli en AkilleshÊl.
Derfor er en prosessgjennomgang i forprosjektfasen sĂ„ kritisk, for bare gjennom Ă„ dokumentere og enes om hvordan virksomhetens prosesser bĂžr fungere kan man avsjekke potensielle systemers standardlĂžsning opp i mot dette.
NÄr det ikke matcher sÄ bÞr man se pÄ hvorvidt det er riktig at bedriften tilpasser seg systemets standardiserte prosess i stedet for Ä skru pÄ systemet.
Prosessfylt i et standardisert system er satt opp for optimal flyt fra produsent og sÄ fort man begynner Ä endre pÄ denne vil det kunne fÄ konsekvenser i andre deler av systemet.
Avsjekk heller derfor om systemets standardiserte innkjÞpsprosess kan fungere like bra for din virksomhet og tilpass sÄ organisasjon til denne i stedet.

© 2023 by AK. Proudly created with CRMEDIA

  • Wix Facebook page
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page